Miért tölgyfa bútort válasszak?

A tölgyet évszázadok óta használják bútorkészítésre, különösen az Egyesült Királyságban, de világszerte is egyre népszerűbb. A tölgy mindig is népszerű volt az Egyesült Királyságban, Európában és Amerikában, főként azért, mert őshonos faanyagként "korlátlanul" rendelkezésre áll.

A századforduló óta azonban évről évre nőtt a használata például a távol-keleti országokban is. Hagyományosan az ilyen helyeken a puhafákat, például a fenyőt használták, mivel ezek könnyebben elérhetők, de a tölgy gyorsan vetélytársává vált. Ezt szem előtt tartva foglalkozunk a tölgyfa bútorgyártásban való felhasználásának előnyeivel és hátrányaival, valamint a tölgyfa mint anyag folyamatos népszerűségének okaival.

Mivel a tölgyfák akár 35 méter magasra is megnőhetnek, emiatt 1 kitermelt fából nagyon sok és nagyon jó minőségű bútor készíthető. Ráadásul a tölgy termesztését és kitermelését a Forestry Stewardship Council (FSC) és a Programme for the Endorsement of Forestry Certification (PEFC) szigorúan ellenőrzi, így garantálva, hogy a termelés ne haladja túl az ültetések ütemét.

Ezek a szervezetek biztosítják, hogy a fakitermelést felelősségteljesen kezeljék, és a tölgyfa kitermelés utáni újratelepítését fenntartsák. Ennek eredményeképpen a tölgyfából soha nincs hiány, és nagy mennyiségben és különböző hosszúságban könnyen hozzáférhető. A bútorgyártáshoz szükséges nagyméretű tölgyfa táblák könnyen beszerezhetők. Ez megkönnyíti a gyártást, és hosszú, töretlen elemeket garantál a késztermékhez. Ennek eredményeképpen a tölgy a legjobb faanyag étkezőasztalokhoz, konyhai munkafelületekhez és hasonló nagyméretű darabokhoz.

Megjelenés

A tölgyfa egyik fő jellemzője, amely a vásárlóinkat a bútorainkhoz vonzza, a jellegzetes aranyszín. Mivel a tölgyet oly régóta használják a hagyományos asztalosmunkákban, sokak számára megnyugtatóan ismerős. Tiszta éleivel és finom szemcséivel azonban a modernebb formatervezési terveket is kiegészítheti. A régebbi épületek esetében a tölgyfa bútorok megjelenése kiegészíti a régebbi berendezési tárgyakat, és a környezetnek a folytonosság érzetét kelti.

Tartosság

Keményfaként a tölgy természetes szilárdsággal és hosszú élettartammal rendelkezik, és más fafajtákkal összehasonlítva sok viszontagságot elvisel. Még más keményfákkal, például a mahagónival összehasonlítva is rendkívül erős és strapabíró. A tölgyfa a legtöbb ütést és hosszabb ideig tartó kopást is elviseli anélkül, hogy a megjelenése megváltozna. Ez teszi a tölgyfát a legjobb fafajtává a családi vagy nyilvános étkezőhelyiségek bútoraihoz, ahol sokat és folyamatosan használják.

Hosszú élettartam

Tartósságának köszönhetően a tölgyfa bútorokat ritkán kell cserélni. Ez az egyik oka annak, hogy évszázadok óta olyan népszerű. A hagyományos tölgyfa asztalosmesterségben a hosszú élettartam volt az egyik fő tényezője a széles körű felhasználásának a történelem folyamán. A tölgyet a társadalom minden szintjén használták bútorok készítésére, a Lordok Házának díszes, pazar bútoraitól a legszerényebb parasztember fejőszékéig.

Ennek oka egyszerű, a tölgyfa bútorok hosszú ideig tartanak, és ez még ma is része a vonzerejének. A tölgyfa bútorba fektetett pénzt a hosszú élettartama téríti meg. Egy jól elkészített tölgybútor 100 évig is kitarthat, és sok több, száz évvel régebbi darabot még ma is használnak. Ez a tölgyet környezetbarát választássá is teszi, mivel csökkenti a hulladék mennyiségét és megőrzi az erőforrásokat.

Mik a hátrányai?

Mivel ez nem egy PR cikk, hanem egy a vásárlóinkat tájékoztató blogcikk, így nem titkoljuk, hogy mint minden másnak, azért a tölgyfa bútoroknak is vannak kisebb hátrányai, bár ezek elenyészőek a rengeteg pozitívumához, amit nyújtani tud.

A tölgy bútor drága lehet de ezt ellensúlyozza számos erőssége. Mivel a tölgy sok más fafajtához képest lassan növő fa, hosszú időbe telik, amíg eléri az érettséget, amikor kivágható és faanyagként felhasználható. Mivel lassú a termelése, ez természetesen megnöveli a költségeit. A fentiekben vázolt erősségek azonban bőven indokolják a magasabb árat.

Ezek közül a legfontosabb a tölgyfa tartóssága és hosszú élettartama. Amint azt már korábban említettük, a tölgyfa bútorokat ritkán, vagy egyáltalán nem kell javítani, kezelni vagy cserélni. Érdemes alaposan megfontolni ezeket a tényezőket, mielőtt egy olcsóbb fafajta mellett döntenél. Hosszú távon a magasabb kezdeti befektetés egy kiváló anyagba megtérül.

Vissza a boltba