Így vigyázz a bútorodra!

Az igazi, tömörfa bútorok iránti vonzalom nem véletlen. Ezek természetesek és a rajzolatuk is gyönyörű. Mindezt annak köszönheti, hogy „élő”, nem feldolgozott anyag, mint farost és MDF lapból készült társai. Mivel élő, mozog, változik, fakul, stb. Érthető, ha tulajdonosa minél tovább szeretné megőrizni eredeti fényét, hiszen minőségi tömörfa bútort nem egy-két évre vásárol az ember.

A fabútorok tagadhatatlanul bájosak, vonzzák a figyelmet, és melegséget és karaktert kölcsönöznek a belső tereknek. A tartósság és az elegancia szimbólumai, azonban az ápolásuk ebben az esetben rendkívül fontos. Ennek köszönhetően a bútordarabok hosszú évekig, sőt évtizedekig szolgálhatnak minket. Természetes anyagként azonban a fa különleges gondoskodást igényel, hogy megőrizze szépségét és funkcionalitását.

Akár egy antik komód, egy modern tömörfa asztal vagy egy hagyományos fából készült szekrény szerencsés tulajdonosa vagy, van néhány általános érvényű szabály, amely segít abban, hogy úgy ápold a bútorod, hogy az gyönyörködtesse a szemet és hosszú éveken át szolgálja funkcionalitását. Ebben a cikkben olyan kipróbált és bevált módszereket és trükköket osztunk meg veled a fabútorok ápolására, amelyek biztosítják, hogy azok kiállják az idő próbáját.

Általános tisztítási tanácsok:

  • Rendszeres portalanítás segíti a lakkozás és polírozás fényének megőrzését. Mielőtt bármilyen tisztítószert alkalmaznál, kezdheted a bútorok gyengéd porszívózásával. Használj puha kefét vagy porszívófúvókát, hogy eltávolítsd a port a felületről. Ezután puha, száraz pamutkendővel is áttörölheted.

  • A makacsabb szennyeződés eltávolításához is megvannak a módszerek. Mindenképp kerüld az erős vegyszerek használatát, amelyek károsíthatják a fa felületet. Ehelyett készíts kíméletes oldatot folyékony szappanból és meleg vízből. Áztass be egy ruhát, és töröld át alaposan a bútort, majd töröld át egy másik száraz ruhával.

  • Kerüljük a nedves vagy forró tárgyak közvetlen érintkezését a bútorral. Használjunk alátétet, és azonnal itassuk fel a folyadékot, ha véletlenül rákerül.

  • Az erős napfény károsíthatja a bútor fényét és színét. Ilyenkor húzzuk be a sötétítő függönyt, vagy használjunk pamut takarót az asztaloknál és más bútoroknál. Az ablakba helyezett fa vázák és gyertyatartók rendszeres forgatásával elkerülhetjük a napfény egyenetlen expozícióját.

A fa nedvességtől való védelme rendkívül fontos, különösen akkor, ha a fát vízzel gyakran érintkező területeken vagy fokozott páratartalmú körülmények között használják. A nem megfelelően védett fa megrepedhet, elvetemedhet, elkorhadhat, elrothadhat, vagy a gombák és a penész élőhelyévé válhat.

A fa nedvesség elleni védelme érdekében célszerű megfelelő faanyagvédő szereket használni. Ezek a készítmények behatolnak a fa szerkezetébe, és védőgátat képeznek, amely megakadályozza, hogy a víz behatoljon a felületükre. Az impregnálószer kiválasztásakor fontos figyelni az összetételére és a rendeltetésszerű használatra. Egyes kezeléseket beltéri használatra, másokat kültéri használatra, megint másokat pedig kifejezetten a nedvességnek különösen kitett területekre terveztek.

Fabútoraink jelentős részét vízhatlan lakkréteggel vonja be a gyártó, ezért különösebb kezelést nem igényel, odafigyelést és utógondozást viszont igen, ha a fentebb írt különösen párás, vizes helyen használjuk.

Újrawaxolás, olajozás

Festék- és barkácsboltokban számos olajozó és waxoló termék kapható, amelyek új életet lehelnek még a kopottabb bútorokba is. Ezek elérhetők már néhány száz forinttól kezdve, de léteznek prémium áron kapható termékek is, amelyek hosszú élettartamot ígérnek a bútoroknak. Az egyszerű lenolaj is hatékony lehet a fa karbantartásában, védve azt az UV sugárzás és a kiszáradás ellen. Finom polírozással akár a kisebb karcok is eltüntethetők.

Mielőtt nekilátunk az olajozásnak, fontos a bútor felületének tisztítása. Ha ragacsos anyag vagy folyadék került rá, mossuk le, majd gyorsan szárítsuk meg. Száraz, puha kendővel portalanítsuk a bútort, majd következhet a polírozás.

Az olajat ne vigyük fel túl sokat egyszerre, mert a jól lekezelt, lakkozott fa nehezen szívja magába a sűrű folyadékot, ami kellemetlen tapintást és nagyobb port vonz maga után. Néhány csepp olajat vigyünk fel egy puha kendőre, majd határozott, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk el a felületen. Amennyiben úgy látjuk, hogy a bútor szárazon törölgetjük, cseppentsünk újabb adag olajat a kendőre. Hagyjunk 10-15 percet a bútornak, hogy az olajat magába szívja, majd egy másik, puha, száraz kendővel töröljük át újra.

A porolást érdemes hetente végezni, míg az olajozást és waxolást évente kétszer elég elvégezni. Ha követjük ezeket az egyszerű, ám hatékony szabályokat, akkor hosszú ideig élvezhetjük fa bútoraink szépségét és minőségét.

A fenti tippek nem kötelezőek, bútoraink ezek nélkül is jól viselik a viszontagságokat, de ajánlott, hogy minél tovább megőrizzük szépségüket.

Vissza a boltba